• Forumbey.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!

Yazar

Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2022
Mesajlar
4,456
Puanları
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.🍓

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


Yaz meyvelerinin vitamin ve antioksidan açısından zengin olduğunu dile getiren Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, “Bu yüzden bağışıklığı güçlendirerek yaşlanmayı geciktirirler. Yüksek su içerdikleri için yazın terle kaybedilen sıvının yerine konulmasına da yardımcı olurlar. Lif kaynağıdırlar, bu sayede bağırsak sistemini desteklerler. Doğal enerji kaynakları olmaları sayesinde yüksek kalori almadan tok hissetmemizi sağlarlar. Kan şekerini dengelerler ve vücuttaki toksinlerin atılmasına da katkı sağlarlar” diye konuştu.

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


KARPUZ LİF İÇERİĞİYLE FAYDALARI
Karpuz ve kavunun faydalarından bahseden Dyt. Bahadır, “Karpuz yüksek su içeriği ile yaz aylarınla oluşan sıvı kaybının yerine konulmasını sağlar. İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı da destekler. Kalorisi düşüktür ve enerji almamızı sağlar. İçerdiği lif ile kabızlığı önler. Eğer porsiyon kontrolü ile tüketilirse (1 porsiyonu 2 ince dilime eşit olacak şekilde) kan şekeri üzerinde etkisi az olacaktır.

Diyabet hastaları, karpuzu küçük porsiyonlarla yanında protein kaynağı ( peynir/kefir gibi) ile tüketebilirler. Yani karpuz porsiyon kontrolü ile dikkatli tüketilebilir. Kavun içerdiği yüksek su ve lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır. Kavun özellikle A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve folik asit içerir” ifadelerini kullandı.

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


KIRMIZI MEYVELER KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU’
Yaz aylarında sık tükettiğimiz kırmızı meyveler ve orman meyvelerinin sağlık açısından yararlarını anlatan Dyt. Bahadır, şu bilgileri paylaştı:

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


Çilek, vişne, kiraz gibi kırmızı meyveler yazın vazgeçilmezleridir. Bu meyveler antioksidan açısından zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Antikanserojen etkiye sahiplerdir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğer detoks sürecini desteklerler.

Düşük glisemik indeksli oldukları için kan şekerini hızlı yükseltmezler. Böğürtlen, dut ve yaban mersini gibi orman meyveleri ise kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. İçerdiği polifenoller ile bağışıklık sistemini desteklerler. Ellagik asit içeriği ile kanser hücrelerinin çoğalmasını engellerler. Hafızayı destekleyici etkileri de vardır."

ŞEKER HASTALARI PORSİYON KONTROLÜNE ÖNEM VERMELİ’
Şeker hastalarının meyve tüketiminde dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dyt. Bahadır, “Şeker hastaları yaz meyvelerini porsiyon kontrolü ile yanında bir protein kaynağı (süt/yoğurt/kefir gibi) ya da kuru yemişler ile dengeli şekilde tüketmelidir. Örneğin, 10 adet çilek ile yoğurt 2 ince dilim karpuz ile kefir gibi. Şeker hastaları özellikle meyveleri meyve suyu olarak değil, meyve şeklinde tüketmelidir” dedi.

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ GAZ VE ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLABİLİR’
Meyvelerin günün hangi saatinde tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Dyt. Bahadır, “En uygun tüketim sabah ile öğle arası ya da öğle ile akşam arasındadır. Ana öğünden 1-2 saat tüketilmesi daha uygundur. Meyveler doğru zamanda, doğru porsiyonlarda tüketilmelidir. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri düzensizliği, sindirim sorunları, gaz, şişkinlik gibi problemlere sebep olabilir” dedi.

Çilek, vişne ve kiraz... Bakın neye iyi geliyor!


YIKANMADAN BUZDOLABINDA SAKLANMALI’
Meyvelerin tazeliğini ve vitamin kaybını önlemek için nasıl saklanması gerektiğini dile getiren Dyt. Bahadır, “Meyveleri yıkamadan saklamalıyız. Çilek, vişne, kiraz, karpuz, kavun gibi meyveler buzdolabında saklanmalı. Muz, nektarin, şeftali gibi meyveler oda sıcaklığında saklanabilir. Kesilmiş meyveler açıkta bekletilmemeli üzeri kapatılıp buzdolabında saklanmalı. Çürümüş meyveleri diğer meyvelerden ayrı muhafaza etmeliyiz” diye konuştu.

SATIN ALIRKEN LEKELİ OLANLARI TERCİH ETMEYİN’
Meyve satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Dyt. Bahadır, “Mevsiminde olan meyveleri tercih edin. Renk ve parlaklık durumuna dikkat edin. Lekeli meyveleri tercih etmeyin. Fazla sert ya da fazla yumuşak meyveleri tercih etmeyin. Aşırı büyük ya da aşırı parlak meyveleri değil, diğerlerini tercih edin” dedi.

Kaynak:.. ]
 

Leon

Forum Üyesii
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
1,954
Puanları
18
Paylaşım için teşekkürler.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumbey.COM

Forumbey.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.