Aaryan
Forum Üyesii
Mustafa Demirtaş’ın görüşleri şu şekilde…‘’3-0 kazandı maçı Göztepe. Beşiktaş net bir mağlubiyet aldı. Orta sahada ciddi eksiklikler vardı. Bu maçın zor olacağını zaten tahmin ediyorduk. Yani Beşiktaş'ın şansı yüksek değildi bu eksikliklerle birlikte. Ama yine de daha fazlası olabilir miydi? Daha farklı seçimler olabilir miydi? Mesela Necip Uysal tercihi oldu 6 numarada. Daha farklı ne olabilirdi konusuna da değinmek gerekiyor. Çünkü bence bu kadarı fazla oldu. O zaman maça geçelim. Açıkçası sahada 11’de Necip’i görünce ben ciddi hayal kırıklığına uğradım. Yani Sergen Hoca adına ben hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Çünkü çok ezber bir tercihti. Necip zaten sağlıklıyken bile son zamanda artık orta sahada verimi çok düşmüş bir oyuncuydu. Olsa olsa stoper performansı alınabilen bir oyuncuydu. Üstüne neredeyse bir buçuk sezon oynayamayacak kadar bir sakatlık yaşadı. Yoktu ortada yani. Haliyle fizik olarak da merkezde oynayabilecek bir oyuncu açısından böyle bir deneyimi de çok az. Son zamanlarda maç temposu da çok az. Sadece kâğıt üzerinde, ki maçtan sonra da benzer açıklama yaptı Sergen Yalçın, işte üç tane orta saha seçeneği vardı: Necip, Kartal, Kayra, Demir Ege. Bunlardan ikisini oynattık. Bu da bence hayal kırıklığı. Öncelikle şunu söyleyeyim: Evet, Göztepe çok net bir galibiyet aldı. Aması fakası yok, bayağı net bir galibiyet. Hatta Olayita’nın biraz final pasları, final vuruşları iyi olsa daha korkunç bir skora gidiyordu iş. Kale ağzından kaçan goller var. 3-0 iyi bitti onu söyleyeyim. Hatta şunu da söyleyeyim: Göztepe tam kadro gittiğiniz zaman bile zor bir deplasman zaten. Puan kaybı yazabileceğiniz bir deplasman. Bu eksikliklerle en doğru 11’i kursanız bile yine de zor, kaybetme şansı yüksek bir yer burası. Bunu kabul ederek söylüyorum bunları. Yine de daha fazlası olabilirdi. Daha yaratıcı, daha farklı çözümler olabilirdi diye düşünüyorum. Necip tercihi şöyle bir tercih benim için: A takım teknik direktörü değil de işte Şenol Güneş’in ya da Sergen Yalçın’ın yardımcısıdır bir insan. Sonra bir istifa olmuştur, idare eden hoca gelir. Beşiktaş’ta çok oluyor böyle, idare eden yardımcı hoca ya da PAF takım hocası birkaç hafta götürür. Öyle bir karar gibi geldi bana. Etliye sütlüye karışmayan bir tercih. ‘Madem orta saha yok, o zaman Necip zaten 6 numara oynuyor. Onu yazayım, yanına Demir Ege’yi yazayım, Rafa Silva’yı koyayım, bitti gitti.’ E ne oldu yani? Bu üçlünün bir şey getirmeyeceği çok bariz bence. Göztepe gibi dinamik, canavar gibi bir takıma karşı böyle bir orta saha, Necip’li orta saha bir şey getirmezdi. O yüzden ezber diyorum, o yüzden hayal kırıklığı diyorum. Evet kaybetmek normal ama kaybetmeyi garanti haline getirmek başka bir şey. Bence bu seçim öyle bir seçim. Ben Sergen Hoca’dan daha farklı, daha cesur bir çözüm beklerdim. Hatta maç öncesinde konuşmuştuk: Mesela Taylan gibi tempolu bir oyuncuyu oraya kaydırmak, Demir Ege’yi 6 numara oynatıp sağ içe Taylan’ı, sol içe Rıdvan’ı koymak gibi. Daha dinamik oyuncular, en azından iki ceza sahası arası gidip gelebilecek, baskı yapabilecek profiller. Şimdi böyle hem baskı yapamıyorsun hem top tutamıyorsun. Rafa Silva hiç top tutamadı. Necip hiçbir şey yapmadı. Savunmada da kötüydü bu arada Necip. Topla zaten bir şey vaat etmiyor ama savunmada da yoktu. Zorunluluktan çok farklı denemeler yapılabilirdi. Sergen Yalçın şampiyon olduğu sezonda bu tip denemeleri daha fazla yapıyordu. Hep örneğini veriyoruz: Atiba’yı kaç pozisyonda kullandı, Larin’i aldı kanat yaptı, Gökhan Töre’nin sahte 9 oynadığı maçlar oldu. Zorunluluktan da olsa denemeler yapmıştı ve bazılarından pozitif dönüş almıştı. Burada da öyle bir şey beklerdim. Mesela maçın Beşiktaş adına en iyisi Gökhan’dı. Gökhan’ı orta sahaya at, Taylan’ı beke koy gibi. Daha farklı çözümler üretilebilirdi. Ama bu tercih hiç kafa patlatılmamış, “kim varsa oynasın” mantığında yapılmış bir tercih gibi geldi bana. Orkun yok, Ndidi yok, Salih sakatlandı… Göztepe orta sahası çok iyi bir takım. O zaman dinamik oyuncularla çıkmanız lazım. Ama bu plan yapılmamış gibi. Hal böyle olunca da 3-0 Beşiktaş için iyi skor oldu. Bir de maç planı sıkıntılıydı. Hoca maçtan önce “Bugün rakibe göre bir oyun düşündük” dedi. Biraz daha derine çekildi savunma. Paulista da sahadaydı. Bence savunma derine çekildiği için Paulista tercihi yapıldı. Ama bu savunma zaten Shakhtar’dan durduk yere gol yemiş bir savunma. Kaleye yakın savunma yapınca daha da zorlandılar. Felix, Paulista, Juresek; bu üçlü kaleye yakın oynayınca felaket oldu. Göztepe’nin çizgiye paralel attığı her top pozisyon oldu, gol oldu. İki benzer gol yediler. Savunma hiçbir topu karşılayamadı. Sonuç olarak hem oyun planı hem 11 tercihi sıkıntılıydı ve mağlubiyet adeta davet edildi. Ben teknik direktörlerden böyle durumlarda daha yaratıcı çözümler bekliyorum. Mesela Tigana döneminde, elde fizikli bir 6 numara yokken Serdar Kurtuluş’u Kleberson’un yanına koymuştu. Serdar o performansıyla milli takıma kadar gitmişti. Yani yokluktan fırsat çıkarılmıştı. Burada da öyle bir hamle beklerdim ama olmadı. Çok dağınık bir takım gördük. Gökhan bazen topla çıktı, hatta Beşiktaş’ı gole en yaklaştıran isim oldu. El Bilal yine bir şeyler yapmaya çalıştı. Demir Ege ileriye daha sağlıklı top atabilecek tek oyuncuydu. Onun dışında herkes bireysel kalınca çok aksadı. Rafa Silva, Cerny, Abraham…Sonradan giren Jota Silva da etkisiz kaldı. Çünkü o tip bir oyuncu değil, fark yaratacak değil. Daha çok topsuz koşu, tempo, pres oyuncusu. Ama Beşiktaş’ın ihtiyacı topu tutacak, oyunu yerleştirecek bir oyuncuydu. Bu profilde kimse yoktu. Sonuçta şuraya geliyoruz: Orta saha transferi çok gerekliymiş. Sadece eksiklikler açısından değil, mevcut oyuncular da yetersiz kaldı. Rafa Silva’nın merkezde çok zorlandığını gördük. Top tutamıyor. Serbest 8 işi zor görünüyor. Oraya mutlaka bir hamle yapılmalıydı. Hatta Jota Silva yerine belki bir orta saha transferi daha doğru olurdu. En azından genç oyuncu kontenjanından böyle bir hamle yapılabilirdi. Çünkü görüyoruz ki Orkun veya Ndidi’den biri yoksa ciddi eksiklik yaşanıyor. Hatta ikisi sahadayken bile merkezde başka bir oyuncuya ihtiyaç var.Ofansif bir 8 numara lazım. Bu da artık devre arasına kaldı. Başkan da benzer bir açıklama yaptı zaten. Uzun lafın kısası, Beşiktaş adına çok tatsız bir maç oldu. Beşiktaş biraz dağınık bir takım görüntüsü verdi. İyi oyuncular var ama takım dengesi yok. Orta saha boşken sağ kanatta fazlalık, stoperde uyumsuz tandem gibi sorunlar var. Bakalım, şimdi bir erteleme maçı var ve yeni transferlerden faydalanamayacak Beşiktaş.’’ duhuliye.comHABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..